Tři důvody, proč přestat pít turka

Říká se, že ráno dělá den. A s ránem je pro některé z nás neodmyslitelně spjat šálek kávy. Dalo by se tedy říct, že káva dělá den. V českých domácnostech je dodnes velmi oblíbený tzv. turek. Jedná se o rychlou, levnou a na přípravu nenáročnou variantu přípravy kávy. Zdá se tedy, že se jedná o ideální řešení pro ta rána, která jsou typická nedostatkem času. Nicméně turek nemá s pravou tureckou kávou příliš společného. Proč je český turek nešťastnou volbou a proč raději vyměnit časový pres za French press?

Tři důvody, proč nepít “turka”

1. Nízká kvalita

Turek je často připravován již z namleté kávy, která má svou kvalitou do chutné a dobré kávy relativně daleko. Nejenže mletá káva ztrácí své aroma v důsledku dlouhodobého skladování na pultech prodejen, ale navíc je často vyráběna z tzv. komoditní kávy. To znamená, že se jedná o kávu průměrné ceny, stáří a kvality. Tento druh ovládá většinové množství celkové distribuce kávy a můžeme ho najít mezi překvapivě velkým množstvím značek, s nimiž se běžně dostáváme do styku. Tuto kávu charakterizuje mix kávových zrn Arabiky a Robusty, které jsou přidávány do směsí v různém poměru. Cílem takového produktu je uspokojit potřebu odběratele rychle a s co nejnižšími náklady.

2. Špatný způsob přípravy

Chuť je však tím nejmenším neduhem standardní přípravy. Doporučovaná teplota vody k zalévání kávy je 92–94 °C, což u běžné varné konvice znamená nechat ji odstát minimálně 40 sekund. Turek se ovšem standardně zalévá vodou okamžitě po jejím uvaření, což ve výsledku vede ke zničení vůně, kterou by káva mohla mít.

3. Škodlivé složky

Tou největší chybou na tomto způsobu přípravy je, že na dně zůstává tzv. lógr. Ten by však měl být po čtyřech minutách slit. Bylo totiž dokázáno, že zůstává-li v kontaktu s vodou déle, uvolňuje látky nepřející lidskému trávení. Mimo to produkuje lógr na dně hrnku také nadbytečné množství kofeinu, což se může negativně projevit na stavu žaludku a jater. Nejideálnějším řešením je zbavit se návyku na českého turka úplně. Pokud však na tento způsob přípravy kávy nedáte dopustit, doporučuji vám lógr vždy oddělit. K tomu vám může pomoci jednoduchý aparát, French press.

French press – chutnější a zdravější turek

French press je jednoduchý pomocník pracující s tlakem. Již název napoví odkud toto jednoduché zařízení pochází, z Francie. Jde prakticky o skleněnou konvici obsahující filtr, jehož hlavním úkolem je oddělit lógr od nápoje. Přesně tak, jak se má káva správně připravovat. Ve French pressu dochází k dokonalé kontrole nad všemi podstatnými faktory, které ovlivňují výslednou kvalitu připravovaného nápoje, tedy teplota vody, doba extrakce a množství kávy. Kromě zjevných výhod jako je nenáročnost přípravy a kvalitní výsledek, můžeme u French pressu ocenit také fakt, že není nutné dokupovat další doplňky jako filtry, mlýnky na kávu atd.

Jak na přípravu ve French pressu?

Je až zázrakem, jak kvalitní kávu dokáže toto jednoduché zařízení vyprodukovat. A to vše s minimálním vynaloženým úsilím. Při dodržení několika málo základních zásad není na přípravě kávy co zkazit.

Jak připravit kávu ve French pressu

Základními kroky jsou:

1. Mletí

Káva připravovaná metodou French press si žádá zrnka namletá nahrubo. V případě najemno namleté kávy může lógr pronikat filtrem, což je nežádoucí. Co víc, French press vyžaduje delší extrakci, což umožňuje právě nahrubo namletá káva. Výsledkem je pak výraznější chuť.

2. Adekvátní množství kávy

Doporučenou dávkou je 60-70 g kávy na 1 litr nápoje. Pro 350 ml nápoje tedy použijeme maximálně 35 g kávy. Maximálně poměr 1:10.

3. Odpovídající teplota vody

French press propláchněte teplou vodou – je třeba jej předehřát. Pro samotnou přípravu kávy budete potřebovat přibližně 350 ml vody. Káva nesmí být zalévána vodou, která právě přešla varem. Jak jsem již uváděl výše, za vhodnou teplotu je považováno rozmezí 92–94 °C.

4. Dvojí zalití

Kávu nejdříve zalijte přibližně dvojnásobným množství vody oproti množství kávy. V našem případě cca 70 ml při 35 g kávy. Posléze kávu jemně promíchejte a nechte ji půl minuty stát. K míchání můžete použít míchátko od Aeropressu nebo dřevěnou špachtli. Následně dolejte zbytek vody a zlehka položte víko French pressu na hladinu. Prozatím však píst nestlačujte. Káva by měla takto odstát alespoň 3,5 minuty. Teprve poté přichází na řadu stlačení pístu French pressu, čímž dojde k oddělení nápoje od lógru.

5. Promíchání kávy

Jemně kávu promíchejte a nechte ji půl minuty stát. K zamíchání můžete použít míchátko od Aeropressu nebo dřevěnou špachli.

6. Dolití vody

Následně dolijte zbytek vody a zlehka položte víko French pressu na hladinu vody (kávu). V tuto chvíli ještě netlačte na píst a nechte takto kávu ještě 3,5 minuty odstát. (celková doba extrakce bude přesně 4 minuty)

7. Oddělení “lógru“

Po 4 minutách přichází na řadu stlačení pístu French pressu, čímž dojde oddělení nápoje od „lógru“.

8. Servírování

Káva by se měla podávat okamžitě po přípravě. Pokud ji necháte ve French pressu příliš dlouho, dojde k přeextrahování nápoje, což se projeví na kvalitě výsledného produktu.

Je zřejmé, že French press koresponduje s popisem ideální přípravy kávy. Zvažujete-li, nákup tohoto malá Francouz, projděme si ještě jednou jeho výhody. Absence lógru zmírní zátěž Vašeho trávení, příprava je velmi jednoduchá a požadavky na údržbu jsou naprosto minimální. Stejně tak i počáteční investice při koupi je naprosto zanedbatelná. Ještě váháte?

Startovací balíček GORILLA Coffee s French pressem
Startovací balíček – French Press

Mlýnek, frenchpress a kvalitní káva ve zvýhodněném balíčku

– čerstvá káva prémiové kvality

– prvotřídní mlýnek a french press využívaný profesionálními baristy

 

Klíčová slova: turecká káva, turek, gorilla coffee, mletá káva, french press