Letní osvěžení – studená káva (Cold Brew)

Káva, nápoj, který většina z nás přímo miluje. Nejčastěji si ji ale připravujeme klasicky teplou, což není v letních dnech pro některé z nás to pravé ořechové. Káva má přitom osvěžující účinky, které ji propůjčuje právě obsah kofeinu. Proto je zde tzv. Cold Brew neboli studená káva, která je připravovaná dlouhým luhováním kávy ve vodě.

Je studená káva stejná jako ledová káva? Ne, je lepší.

Ledová káva, neboli Ice Coffee, je zachlazené espresso. Tedy káva se namele, prožene se kávovarem a zachladí se ledem s vodou. To má za následek vysokou kyselost nápoje.

Naproti tomu studená káva, tedy Cold Brew, je káva umletá na vyšší hrubost, která se luhuje ve vodě 18 až 24 hodin. Vznikne tak skvělý nápoj s jemnou přirozenou nasládlostí.

Jak připravit studenou kávu doma?

Příprava je naprosto jednoduchá, ale časově náročnější.

Stačí mít následující:
– čerstvě namletou kávu
– nádobu na luhování nápoje (Frenchpress nebo nádobku s výpustí)

Postup:
1) Kávu zalijeme studenou vodou, a to v poměru ideálně 1 díl kávy a 10 dílů vody
2) 18 až 24 hodin nechejte máčet kávovou sedlinu
3) Přefiltrujte přes plátýnko (v případě Frenchpressu stačí jen protlačit přes sítko)
4) Vychutnejte

Experimentovat můžete s poměrem kávy a vody, s délkou máčení i přidáváním surovin do výsledného nápoje (kokosové mléko nebo RAW7 SuperFood Protein)