Možná máte pocit, že lidé pijí kávu především ve chvílích, kdy se cítí unavení nebo ospalí. Dáte si ji a tím celá věda končí. Spousta lidí to tak dělá. Ale jak popisuji v tomto článku, ne vždy je to správně.
V následujících řádcích vycházím z mých odborných znalostí i vlastních zkušeností. Rád bych Vám předal několik cenných rad. Pití kávy může totiž přinést víc starostí než užitku.
Italové, jakožto jedni z největších konzumentů kávy, si ji běžně dopřávají chvilku po obědě. Kofein obsažený v kávě podpoří lepší zpracování přijatých sacharidů, a navíc podpoří celkový relaxační rituál, kterým oběd zajisté je.
Pití kávy snižuje výskyt cukrovky druhého typu asi o 35 %. Tedy za předpokladu, že mluvíme o kvalitní kávě. Bez cukru a mléka.
Víte, že Finové drží světový rekord v pití kávy? Vypijí ročně asi 10 kilogramů kávy na osobu. My v České Republice asi 3 kilogramy. Druzí jsou Švédové, kteří vypijí něco okolo 8 kilogramů na člověka.
Káva umí skvěle povzbudit před tréninkem. Kofein dokáže stimulovat mozek ale i energizovat celý organismus. Ideální je začít cvičit asi dvě hodiny po jídle, po šálku dobrého espressa. Tato delší pauza zajistí, že káva bude nejúčinnější a vy z ní budete mít plný požitek.
Tip: můžete zkusit přidat do kávy lžičku másla nebo kokosového oleje a rozmíchat mixérem. Možná se Vám to zdá praštěné, ale účinky, kterých dosahuje kombinace tuků a kávy, jsou ohromující. Opět cca dvě hodiny po jídle a po 15 minutách jít trénovat. Nezapomeňte dostatečně pít.
Neodmyslitelnou složkou pracovní produktivity, při které je třeba se soustředit, je káva. Opět bych doporučil kombinaci s kokosovým olejem nebo máslem, případně vysokoprocentní nešizenou smetanou. Nejenže se jedná o delikátní záležitost, ale taktéž vybičuje mozek ke skvělým výkonům!
Proč vyzdvihuji kávu a kokosový olej?
Lidský mozek je z 66 % tvořen mastnými kyselinami, tedy tuky. Kofein zase přímo podporuje mozkovou aktivitu. Spojíme-li tedy tyto dvě ingredience, náš mozek se dostane na vrchol produktivity.
Úžasný nápoj pro váš mozek a produktivitu na několik hodin
– vždy čerstvá zrnková káva prémiové kvality
– kokosový olej a káva podpoří mozkovou aktivitu na maximum
Kvalitní káva může být pojidlem ve vztazích jak intimních, tak i přátelských či dokonce obchodních. Nad šálkem dobré kávy lze stejně tak dobře dojednat velkou obchodní zakázku, jako pobavit se s partou přátel i bez alkoholu, či prožít romantický večer.
Heslo tedy zní: „Piji kávu, tedy žiji.“
Pijete-li kávu hned z rána, paradoxně si nejvíce škodíte. Jak z hlediska energie, tak celkové zátěže těla. Pokud máte kávu jako nástroj k probuzení, najděte si raději nový způsob. Ranní káva je totiž výrazná zátěž pro organismus. Váš rozespalý mozek kofeinem stimulujete až příliš. Je to jako byste skočili do auta, nastartovali a hned šlápli na plný plyn. Auto se bude dusit a motor nebude fungovat optimálně. Stejně tak je to v těle.
Ráno si dejte nejprve 0,5 l čisté vody. Pak si dejte kvalitní čaj nebo kávové slupky zvané Cascara, či moji oblíbenou Moringu. První kávu si dejte až po 2-3 hodinách po probuzení. Sami poznáte rozdíl. Ta spousta energie vás překvapí.
Jste-li pod tlakem, zvyšuje se vám hladina stresového hormonu, kortizolu. A protože káva v našem těle určitým způsobem aktivuje organismus skrze jeho vystresování, produkci tohoto hormonu jen posílí.
Pokud kombinujete vysoké pracovní vytížení a časté pití kávy, což je docela běžné, zaděláváte si na syndrom vyhoření či přetížení nadledvin, které kortizol produkují. Proto je vhodné naučit se relaxovat a zbavit se faktorů, které vás do časového presu dostávají.
Pití kávy za účelem nakopnout se se nevyplatí ani když jste vyčerpaní či bez nálady. Tělo ví, kdy má dost a káva, která obsahuje stimulant kofein, by jej mohla zbytečně přetěžovat.
Prostě dejte tělu čas, kvalitní jídlo, pravidelný pohyb a odpočinek, aby se srovnalo samo.
Kávu nechte na dobu, kdy vám bude lépe a budete chtít podpořit své snažení nebo budete zvát milý protějšek na neoficiální první rande, na kávu.
Klíčová slova: gorilla coffee, káva, pití kávy, kdy pít kávu, neprůstřelná káva, káva s kokosovým olejem, chytrá káva, zrnková káva