Jak vybrat kvalitní kávu

Pro člověka, který není barista, případně si nepraží kávu sám, může být složité zvolit si kávu pro domácí přípravu.
Na trhu je spousta značek a možností, v jaké formě si kávu zakoupit.

Pojďme se podívat na jednotlivé varianty.

Není káva jako káva

Instantní (rozpustná) káva

Na výrobu tohoto nápoje se používají nejméně kvalitní zrna. Proč také ne, když je na konci procesu v celku nikdo neuvidí, že?

Nehledě na způsob zpracování instantní kávy. Po upražení kávových zrn dojde k jejich namletí a louhování. Tím je vytvořen silný kávový extrakt, který bývá prudce zchlazen ze 100 °C na pouhé 4 °C. Tak vzniká práškovitá směs nebo typické úlomky instantní kávy.

Problémem je, že je káva příliš zpracovaná, což s sebou nese téměř kompletní ztrátu chuti. Chuť je poté uměle dodávaná například pomocí karamelového aroma. Dále se na základě tohoto zpracování ztrácí zdravotní benefity, které kávová zrna mají. Určitě nesmíme také opomenout, že celý proces musí někdo zaplatit. V konečném důsledku je to vždy zákazník.

Takže i přesto, jak snadná a rychlá je příprava, zvažte, zdali Vám chybějící chuť kávy a vyšší cena stojí za to. Navíc opravdu kvalitní káva chutná mnohem lépe a její příprava nezabere o moc více času. Například za použití Aeropressu ji lze připravit během
1-1,5 minuty.

Káva z kapsle

 

Věřím, že z prvního bodu lze snadno vytušit, jaký bude názor na tento druh přípravy.

Prakticky jde o namletou kávu, která je v sypkém stavu hermeticky uzavřena v kapsli spolu s plyny. Ty ji díky absenci kyslíku udržují o něco čerstvější.

Přestože chuť je lepší než u instantní kávy, i zde převažují spíše negativa, a to kromě vysoké ceny také neblahé účinky na naše zdraví.

Vysoká cena kapslí
Hliník*, který má neblahé účinky na mozek (bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, depresí a úzkostí), je při přípravě kávy proražen jehlou, která má za úkol kapslí protlačit horkou vodu pod tlakem.
Dopad na životní prostředí – většina kapslí není nijak recyklovatelná. V případě těch novějších už je to jinak, je však nutné je rozložit a vyhodit zvlášť plast, zbytky kávy a poté víčko z lehkého kovu.

*některé kapsle mají také plastová víčka

Mletá káva

Zásadní problém mleté kávy je ten, že ji prakticky nelze koupit s jejím původním aroma. Baristé tvrdí, že kvalitní káva si dokáže po namletí udržet své aroma přibližně 15 minut. Je to právě kvůli tomu, že během mletí kávy se uvolňují oleje a aromata. Není tedy možné zakoupit si mletou kávu, která je v obchodě např. tři měsíce a očekávat, že z ní vytvoříte kvalitní nápoj. Dovolím si zde přirovnání s dortem. Vydrží dort déle čerstvý, když je v celku, nebo když je nakrájený?

Kromě toho, že mletá káva není čerstvá, přicházíme o možnost namlít si kávu dle svých požadavků. Tedy tak, aby vyhovoval konkrétnímu způsobu přípravy.

Zrnková káva

Dostáváme se k tomu nejlepšímu, co lze vybrat. K zrnkové kávě. I tady je však třeba být na pozoru. Například laciné kávy běžně dostupné v obchodech, obsahují velké množství defektních zrn a slupek. Snadno se tak stane, že poměr těchto odpadních látek a kvalitních zrn je 1:1, i horší. Dále je třeba sledovat zemi původu. Poměrně častým problémem zrn z asijských zemí totiž bývá jejich napadení plísněmi.

Italské kávy jsou zase specifické tím, že jsou praženy příliš tmavě. V drtivé většině případů je káva pražená na italský způsob tmavě černá. Zrna bývají mastná a jejich aroma ve Vás chuť na šálek kávy rozhodně nevyvolá. Problém takto upražené kávy jsou možné bolesti žaludku a pálení žáhy.

Gorilla Coffee je káva pražená v malém množství pod pečlivým dohledem. Veškerá zrna jsou upražena rovnoměrně a v balení nenajdete defektní zrna. Podle nás je to to nejlepší, co jsme mohli vybrat. To víme jistě. Ochutnali jsme totiž veškeré dostupné varianty.

GORILLA Coffee - smart balíček
GORILLA Coffee – Columbia

Ochutnejte naši prémiovou kvalitu zrnkové kávy!

– vždy čerstvá a profesionálně pražená zrnková káva českými pražiči

– pouze prvotřídní kávové zrna po pečlivé selekci

– baleno do unikátního sáčku s ventilem pro udržení maximální čerstvosti

Osobně nevidím důvod k nákupu předpřipravené kávy, když si ji mohu namlít bezprostředně před přípravou a mít ji tak vždy čerstvou v té nejvyšší kvalitě.

Problém: Musíte najít kvalitního dodavatele, protože trh je plný spousty druhů kávy nejrůznější kvality. A hlavně největším negativem je, že jí není nikdy dost. 🙂

Klíčová slova: gorilla coffee, jak vybrat kvalitní kávu, jak vybrat…, zrnková káva, instantní káva, mletá káva, káva z kapsle